Un alt candidat la funcţia de preşedinte al FMF a organizat o conferinţă de presă. Alexandru Guzun crede că şansele celor trei candidaţi înscrişi până acum în alegerile din 6 februarie au şanse absolut egale. Nu este exclus că până pe 27 ianuarie în cursă să intre şi alţii, printre numele vehiculate fiind Igor Oprea (fost internaţional) şi Vasile Vatamanu (ex-ofiţer de presă la FMF). Fost jucător al echipei naţionale, Guzun a declarat astăzi de ce a decis să intre în cursa pentru şefia FMF. "Am acumulat destulă experienţă, sunt un lider şi vreau să aduc o schimbare în fotbalul nostru. Suntem în cădere. Suferim la capitolul imagine. Pavel Cebanu n-a reuşit să menţină fotbalul moldovenesc la nivelul care a fost".
Guzun a continuat "Doresc ca alegerile să fie democratice. Dacă ajung preşedinte promit o schimbare în bine. Voi face un stadion de circa 15.000 de locuri".
Chiar dacă a absolvit şcoala de antrenori, Guzun nu se vede în timpul apropriat antrenorul naţionalei, dar spune că nu ştie ce-ţi poate rezerva viitorul.
Program de promovare al candidatului la funcţia de Preşedinte a FMF, Guzun Alexandru
Numele meu este Guzun Alexandru Dumitru. Sunt cetăţean moldovean şi m-am născut la 29.09.1966 în s. Drăsliceni, cu mari tradiţii în fotbal din r-ul Criuleni.
Sunt al optulea copil din numeroasa familie cu nouă copii.
Am îndrăgit fotbalul, deoarece acest sport a fost practicat de toţi cei şapte fraţi, iar tata a fost cel care ne-a implimentat dragostea faţa de fotbal. Am visat să devin fotbalist, să joc la echipa Naţională a Moldovei şi Dumnezeu mi-a împlinit visul.
Am început să practic fotbalul la vârsta de zece ani, antrenat fiind în secţia de fotbal din satul natal, avându-l ca prim antrenor pe Vasile Dabija. Şase ani mai târziu, anul 1982, am debutat la echipa „Izvoraş” (Drăsliceni), în Campionatul Moldovei, ca mai apoi în anul 1987 să joc pentru Institutul Pedagogic „Ion Creangă”, unde antrenor mi-a fost cunoscutul Anatol Borş. Dumnealui m-a descoperit şi m-a lansat în fotbalul de performanţă. Era anul 1988.
În anul 1989 am debutat la echipa de maieştri „Tighina” (Bender) în Campionatul URSS şi jucând până la 1991.
În anii 1991-92 am jucat la echipa „Niva” (Viniţa, Ucraina).
În anii 1993-94 am evoluat la „Rapid” (Bucureşti, România).
În anii 1995-98 am fost titular la echipa „Nistru” (Otaci, Moldova).
În anul 1998 am jucat la echipa „Agro” (Chişinău, Moldova).
În anul 1999 m-am transferat la „Torpedo” (Zaporojie, Ucraina).
Mi-am încheiat cariera de fotbalist în anul 2000, jucând la începutul anului la „Dnepr” (Dnepropetrovsc, Ucraina), mai apoi la FC „Nicolaev” (Nicolaev, Ucraina).
Am participat în Cupele Europene cu trei echipe („Niva”, Rapid” şi „Tiligul” Tiraspol, unde am fost dat în arendă de către „Nistru” Otaci). Cea mai mare amintire mi-a lăsat-o meciul de pe San Siro între echipele „Inter” (Milano) – „Rapid” (Bucureşti).
Am evoluat pentru selecţionata Moldovei în 23 de meciuri oficiale, încununându-mi evoluţiile cu un gol în poarta Germaniei.
Sunt căsătorit cu Carolina Guzun şi am doi copii:
Alexandru – 18 ani
Dumitru – 5 ani
Studii.
Am absolvit:
- în anul 1991 – Institutul Pedagogic „Ion Creangă”, specialitatea „Lector-antrenor de fotbal”.
- în anul 2003 – Universitatea de Stat din Moldova, Facultatea de drept, specialitatea „Drept public”.
- în anul 2003 – Şcoala de antrenori din Bucureşti.
Cariera de antrenor:
- 2001-2002 „Victoraş” (Suruceni).
- 2003-2004 Selecţionata Naţională Under-21.
Din anul 2005 până în prezent activez ca Agent FIFA de jucători.
Sunt în fotbal de 32 ani, mi-am prezentat această carte de vizită de promovare pentru a candida la postul de Preşedinte a Federaţiei Moldoveneşti de Fotbal. Sunt convins, că experienţa acumulată în fotbal mă va ajuta să realizez tot programul strategic de dezvoltare a fotbalului moldovenesc pe care îl propun în atenţia Dumneavoastră.
OBIECTIV GENERAL
Realizarea şi aplicarea unui sistem de acţionare la nivel naţional, care să conducă la creşterea calităţii şi îmbunătăţirii imaginii fotbalului moldovenesc la toate nivelurile.
* * *
Construcţia, organizarea şi dezvoltarea a trei centre zonale de pregătire pentru copii şi juniori (Nord, Sud, Centru). Fotbalul la copii şi juniori necesită o atenţie deosebită, deoarece generaţia lor va fi viitorul fotbalului de performanţă. În aceste centre se vor desfăşura meciuri în cadrul Campionatului Moldovei, turnee Naţionale şi Internaţionale, având scop descoperirea şi promovarea tinerilor talente. Monitorizarea, organizarea şi desfăşurarea acestor meciuri şi turnee vor fi petrecute de către FMF.
Nu întâmplător am început programa cu aceasta idee (fiinţarea celor trei centre de fotbal), deoarece fotbalul pentru copii şi juniori este prima şi cea mai importantă treaptă spre fotbalul de performanţă.
* * *
O necesitate importantă pentru dezvoltarea fotbalului autohton este amenajarea a cel puţin cinci terenuri artificiale (pe durata primului mandat) şi altele cinci (pe durata celui de al doilea) amplasate atât în mediul rural, cît şi cel orăşenesc. Construcţia acestor terenuri va da posibilitatea de a practica fotbalul anul întreg. Concluzionez, că instalarea acestor terenuri se va efectua cu ajutorul partenerilor din domeniul privat.
* * *
O importanţă deosebită voi acorda dezvoltării parteneriatului între FMF, autorităţile centrale şi locale.
Fotbal demult a devenit un fenomen social în lumea civilizată. Vrem, ca acest fenomen să capete proporţii la nivel naţional. Prin acest fenomen dorim să trezim sau mai bine spus să consolidăm sentimentul patriotic al acestei ţări. În acest sens îmi propun o colaborare avantajoasă cu organismele statale avizate în scopul creşterii imaginii fotbalului moldovenesc pe plan naţional şi internaţional. Preconizăm să realizăm unele proiecte de finanţare pentru infrastructura sportivă, care să influenţeze pozitiv activitatea cluburilor în toate Diviziile (în special Divizia A şi B).
* * *
Se va reorganiza managementul FMF prin fiinţarea departamentului juridic şi de marketing, cu aducerea specialiştilor de o mare valoare. Scopul lor este de a atrage sponsori puternici financiar pentru aşi asocia numele lor cu echipele Naţionale.
* * *
Creşterea imaginii echipelor Naţionale.
Pentru sporirea rezultatelor echipelor Naţionale şi promovarea imaginii, echipele Naţionale au nevoie de o mai mare susţinere din partea suporterilor, oamenilor de afaceri, politicieni, şi a oamenilor de rând.
Voi promova insistent prin departamentul de marketing televizarea meciurilor de fotbal a echipei Naţionale, cât şi mediatizarea în presa a cantonamentelor, meciurilor echipelor Naţionale.
Pentru ridicarea prestigiului echipelor Naţionale ne vom strădui să instituim o simbolică specială (fulare, maiouri, chipiuri) prin comercializarea lor într-un magazin specializat.
* * *
Voi aduce o imagine nouă, voi anima fotbalul feminin, fotbalul de sală, fotbalul de plajă, fotbal-tenis, fotbalul de veterani şi nu în ultimul rând Asociaţia de fotbal a Invalizilor din Republica Moldova, care toate împreună vor avea un impact important pentru imaginea fotbalului.
* * *
Pentru popularizarea fotbalului moldovenesc un rol important îi revine relaţiilor între FMF, mass-media, televiziune. Sperăm să fii o colaborare deschisă, bazată pe idei democratice şi transparente. Vom încerca să aducem fotbalul naţional de diferite niveluri şi pe micele ecrane.
* * *
Transparenţa totală a activităţii FMF, prin publicarea oficială a actelor normative şi a rapoartelor trimestriale, anuale. Accesul la informaţie.
* * *
Premierea Galei anuale a celor mai buni:
- Conducător de club
- Antrenor
- Jucător
- Arbitru
- Echipă
- Ziarist sportiv
precum şi a asociaţiilor afiliate la FMF.
* * *
Modificarea statutului FMF.
Durata unui mandat de la patru la cinci ani.
Preşedintele să nu aibă dreptul la mai mult de două mandate consecutive.
* * *
Sprijinul din partea FMF a liceului-internat republican de profil sportiv (LIRPS) şi a şcolilor de fotbal.
Să ne aducem aminte cu nostalgie câte talente au crescut la aceste şcoli sportive şi la LIRPS, iar acum ele supraveţuiesc în condiţii mizerabile. Îmi propun, ca împreună cu conducerea LIRPS să stabilim bazele unui proiect financiar, cât şi sportiv ce constă în aducerea celor mai talentaţi copii de la cele trei centre zonale amintite, creându-le condiţii bune de învăţământ, trai, antrenamente va fi o echipă de antrenori foarte bine instruită. Aceste instituţii sportive au fost şi ar trebui să fie şi acum adevărate pepiniere pentru echipele de nivel naţional.
* * *
Voi reanima fotbalul la sate.
Am pornit fotbalul mare de la sat, cunosc de dinăuntru problemele şi ştiu cât de important este ca cineva să se întoarcă cu faţa spre ei, să fie auziţi şi văzuţi. Fotbalul necesită foarte multă muncă, devotament, trăire, iar aici sunt sigur se găseşte izvorul acestor calităţi. Voi organiza şcoli de vară (şedinţe, seminare, treninguri) cu antrenorii, conducătorii echipelor săteşti de fotbal, în scopul menţinerii spiritului fotbalistic şi în măsură posibilităţilor susţinerea financiară.
* * *
Atragerea suporterilor la stadion.
Fotbal se joacă bineînţeles pentru suporteri. Un obiectiv aparte în expunerea acestui program este şi aducerea spectatorilor la stadion. Chiar dacă vă trebui ca FMF să investească o anumită sumă în propagarea şi reclamarea fotbalului prin intermediul mass-media, televiziunii, a diferitor acţiuni organizatorice, crearea unor condiţii civilizate la stadioane, suntem indicaţi s-o facem pentru prestigiului fotbalului.
* * *
Evoluţia performanţelor.
Vom încerca să ajungem la realizarea acestui obiectiv prin crearea unui departament ştiinţifico-analitic, care va avea scop analiza şi creşterea resurselor umane prin utilizarea tehnologiilor superioare de antrenament. Analiza performanţei în fotbalul moldovenesc va conduce spre cei mai înalţi parametri.
* * *
Recuperare.
La acest capitol îmi propun crearea unui centrul medical, ca o proprietate comună cu un club de fotbal, prin care fotbaliştii vor trece perioada de tratament şi recuperare. La acest centru va funcţiona aparate moderne de diagnosticare şi investigare, cu un personal medical înalt calificat.
* * *
Construcţia unui stadion naţional.
Nu fac promisiuni goale, dar sprijinul total din partea FMF la atingerea acestui obiectiv va fi unul maxim. E un proiect foarte dificil, dar realizabil.