Примерно через два месяца состоятся очередные выборы президента Федерации футбола Молдовы. Один из кандидатов на данный пост, Петру Ефрос, связался с администрацией портала Moldfootball.com с просьбой опубликовать его предвыборную программу, чтобы футбольная общественность Молдовы смогла с ней ознакомиться. Публикуем весь текст без каких-либо изменений, исправлений или дополнений.
Портал «Молдавский футбол» открыт для всех и готов опубликовать предвыборные программы и других кандидатов.
Sloganul: “Transparenta financiara totala si protejarea echipelor”
Nume : Efros
Prenume: Petru
Data naşterii : 23 octombrie 1964
Cetaţenia: Moldova
Statut Civil : Casatorit , un fiu – Cristian, jucator al echipei “AC Siena” din Italia
Primul antrenor: Efim Popandopulo
Practica fotbalul de la virsta de 10 ani.
Discipol al şcolii Republicane de Fotbal (antrenor V. Carpişenco şi A.Ababii) .
Cariera :
Jucator
1983 “Nistru” Chisinău
1983/85 “Cristal” Falesti
1985/86 “SCA” Odessa
1986/87 “Vorskla” Poltava
Antrenor –jucator
1988 “Izvoraş” Drasliceni
1989/90 “Constructorul” Chişinău
1990/95 “Agro” Chişinău
Antrenor
1990/97 “Agro” Chişinău
1994 Selecţionata Moldovei de futsal
2000 Selecţioner la “Zimbru” Chişinău
2001 Edineţ (Divizia “A”)
2002 Selecţionata Moldovei U-17
2003 “Agro” Chisinău (Divizia Naţionala)
2007/08 “FC Beşiktaş” Chişinău (Divizia “A”)
Alte funcţii
1990 Fondator al clubului de fotbal “Agro” Chişinău
1990/99 Preşedinte “Agro” Chişinău
Palmares:
1982 Campion al Moldovei de Juniori şi golgheterul ediţiei cu echipa şcolii Republicane de Fotbal
1994 Etapa finala al Campionatului Mondial din Argentina, fiind antrenor al selecţionatei Moldova de futsal (Prima şi unica reuşita de acest gen din istoria fotbalului Moldovenesc)
1995/96 Au fost convocaţi 9 jucatori (dintre care 7 in lot) la selecţionata Moldovei U-21 , jucatorii fiind discipolii lui Petru Efros la “Agro” Chisinau , la seniori evolua un alt representant – Sergiu Epureanu pe care şi l-a lansat Petru Efros in fotbalul mare ,Sergiu devenind unul dintre cei mai buni jucatori din Moldova
2002 Finalist al Campionatului European U-17 din Danemarca ,fiind antrenor al selecţionatei Moldova (Prima şi unica reuşita de acest gen din istoria fotbalului Moldovenesc)
2007/08 Calificarea echipei “FC Besiktas” Chisinău in Divizia Naţionala cu 5 etape inainte de finalul campionatului in Divizia “A”
Discurs :
Stimati colegi: presedinti ai cluburilor de fotbal, antrenori, jucatori, jurnalisti sportivi si in general – personalitati din lumea fotbalului din Republica Moldova ! Ma numesc Petru Efros, si am decis sa candidez la functia de presedinte al Federatiei Moldovenesti de Fotbal. Candidez pentru aceasta functie deoarece cred ca a venit momentul ca fotbalul nostru sa fie condus de un bun manager si nu de un simplu fotbalist. Nu sunt politician. Din acest motiv nu ma voi angaja in discutii populiste pentru ca nu cunosc acest joc. Singurul joc carui i-am dedicat toata viata este fotbalul si am facut acest program tinand cont de experienta mea in domeniu. Dar in primul rind, am pornit de la dificultatile si nemultumirile dumneavoastra, de la problemele cu care va confruntati in fiecare zi.
Este timpul alegerilor la Federatia moldoveneasca de fotbal! Momentul de rascruce. Punctul zero. Cand lumea fotbalistica din tara noastra trebuie sa decida in ce directie vom merge mai departe. Sau daca vom merge mai departe ori vom continua sa batem pasul pe loc.
Sper ca prin programul meu si cu suportul dumneavoastra sa schimbam in bine fata fotbalului nostru. Iata care sunt obiectivele mele:
1. Asigurarea unui stadion de 4-5 stele, astfel incit echipa nationala sa poata dispune de o arena ultramoderna in Capitala. Un stadion de fotbal, care sa fie folosit inclusiv de cluburile care vor juca in Cupele Europene. Acest proiect se va realiza in maximum 3 ani. Cand spun asta ma bazez in primul rind pe lotul de pamand de care dispune noua conducere FMF (prezentarea actelor), dar si pe investitorii care sunt dispusi sa participe la realizarea proiectului. Din pacate, acest punct foarte important se asociaza automat cu promisiunea facuta inca de acum 8 ani de actualul presedinte, Pavel Ciobanu. In 8 ani de zile nu s-a facut niciun pas. Iar motivul invocat de atata timp este lipsa terenului de pamant. Ei bine, noi dispunem de teren si suntem pregatiti sa incepem lucrarile. Totul depinde cum veti vota dumneavoastra. Veti vota pentru promisiuni sau veti vota pentru realizari concrete.
Arena de fotbal a echipelor nationale va gazdui toate partidele internationale si amicale ale selectionatelor Moldovei. Astfel, banii care se plateau pentru arenda stadionului vor fi redirectionati catre fotbalul de copii si juniori. In plus, echipele moldovenesti care vor obtine dreptul de a evolua in Cupele Europene, dar care inca nu au un stadion propriu, vor putea juca pe aceasta arena meciurile de acasa.
2. Asigurare financiara pentru toate echipele de fotbal inregistrate la FMF.
• Fiecare echipa care va obtine calificarea in Divizia Nationala va fi premiata de Federatie cu 150.000 de mii de lei.
• Fiecare echipa care va promova in Divizia A va fi premiata de FMF cu 80.000 lei
• Fiecare echipa din Divizia Nationala va primi anual din partea FMF 300.000 lei
• Campioana Moldovei va fi premiata de FMF cu 600.000 lei
• Castigatoarea Cupei Moldova va fi premiata cu 400.000 lei
• Finalista Cupei Moldova va fi premiata cu 200.000 lei
• Echipele care vor obtine dreptul de a participa in Cupa UEFA vor incasa de la FMF cate 400.000 lei.
• Fiecare echipa din Divizia B va primi anual din partea FMF 50.000 lei
• Fiecare echipa din Divizia A va primi anual din partea FMF 100.000 lei
Astfel vom stimula echipele din toate trei divizii B , A , N. Federatia va fi aliatul cluburilor in drumul lor pentru obtinerea licentei impusa de UEFA. In acest mod se va evita retragerea echipelor din campionat si se va incuraja performanta.
Important: banii vor veni in special din sponsorizari si contracte de publicitate.
3. Transmisiunea meciurilor din campionatul Moldovei la TV. Fiecare etapa de fotbal din DN va avea programat cate un meci (cel mai important) sau doua in transmisiune directa la un post de televiziune de nivel national, cu scopul popularizarii fotbalului in RM. Aici avem déjà o intelegere de principiu cu Prime TV – o companie care are acoperire pe intreg teritoriul tarii.
4. Transparenta financiara totala. Toate operatiunile financiare facute de FMF vor fi date publicitatii, astfel ca opinia publica sa poata urmari in ce mod sunt cheltuiti banii Federatiei. Transparenta financiara va fi una dintre devizele noii conduceri a Federatiei. Ca sa eliminam orice suspiciune vizavi de activitatea financiara a Federatiei, vom da publicitatii toate detaliile operatiunilor financiare facute de FMF. Orice organ mass-media va avea acces la aceasta informatie si va putea informa publicul despre “cum sunt cheltuiti banii Federatiei”. Este un subiect foarte important, care necesita un tratament ca atare, cu foarte multa responsabilitate si transparenta.
5. Colaborare totala cu mass-media. Reflectarea amanuntita a fotbalului in presa va duce la popularizarea lui si, implicit, la cresterea numarului spectatorilor in tribune. Astfel vom putea crea Liga Profesionista de Fotbal si vom atrage investitorii si publicitatea. De castigat vor avea in primul rind cluburile de fotbal.
6. Micsorarea numarului de echipe in Divizia Nationala, care va fi constituita din 8 sau 10 echipe, iar meciurile se vor juca in 4 etape, de doua ori tur-retur, toamna-primavara. Sistemul cu 10, apoi cu 12 echipe in Divizia Nationala este falimentar, iar asta au demonstrat-o ultimele 3 sezoane de fotbal. Suporterii au inceput sa vina din ce in ce mai putini in tribune din cauza nivelului scazut de fotbal practicat de echipe. Pentru a avea un campionat mai puternic si pentru a evita decalajul valoric dintre echipe, prima divizie valorica necesita reducerea numarului de participante. Asta ar duce automat si la marirea nivelului de joc.
7. Organizarea cursurilor gratuite pentru antrenorii de copii si juniori sub bagheta specialistilor de la cele mai mari cluburi din Europa. Cei mai buni antrenori de copii si juniori vor merge la scolarizare in strainatate din contul Federatiei. Cred ca de aici incepe fotbalul moldovenesc. De la copii si juniori. Si tot aici este cea mai mare lacuna a fotbalului nostru: lipsa antrenorilor de valoare. Fotbalul se afla intr-o continua crestere. Metodele de antrenament si de pregatire de acum 10 sau 20 de ani nu mai sunt valabile. Pentru ca antrenorii de copii din Moldova sa poata si ei progresa au nevoie de studii. Iar studiile le pot primi doar in strainatate sau aici, la noi, dupa cateva cursuri predate de specialisti din occident.
8. Remunerarea de catre FMF a tuturor arbitrilor care vor conduce meciurile din Diviziile A. B. si campionatele de juniori ,campionatul Femenin. Doar arbitrii din Divizia Nationala vor fi achitati de catre cluburi. Activand la cluburi de Divizia A, din propria experienta stiu ca acest pas ar usura cu mult activitatea cluburilor. In plus, asta ar schimba raportul dintre club si arbitru. Ar mari substantial obiectivitatea arbitrajului in Divizia A, ducand si la imbunatatirea calitatii arbitrajului.
9. Premierea celor mai buni arbitri. Pentru a evita suspiciunile in jurul arbitrajului, FMF va premia in fiecare an cei mai buni arbitri cu sume importante:
• Cel mai bun arbitru: 150.000 lei
• Locul II: 100.000 lei
• Locul III: 50.000 lei
Tinand cont de faptul ca arbitrii vor fi remunerate la cel mai inalt nivel, acestia nu vor mai fi suspectati ca favorizeaza un club sau altul. In plus, arbitrii vor fi stimulati sa progreseze, sa aiba o prestatie cat mai buna pentru ca la sfarsitul anului sa-si ridice premiile.
10. Acordarea unei atentii sporite Asociatiilor afiliate: fotbalul feminin, de veterani, fotbalul in sala, fotbal de plaja , fotbal tenis ,fotbal de invalizi ,etc. si va alcatui pentru fiecare in parte cate un program de activitate si dezvoltare.
• Cei mai buni jucatori desemnati in fiecare an de catre Asociatiile afiliate vor fi premiati cu cate 30 de mii de lei fiecare. Cel mai bun jucator al campionatului 50.000 lei
• Asociatia de fotbal in sala va primi anual 500 de mii de lei pentru dezvoltare si buna desfasurare a campionatului.
• Asociatia de fotbal pe plaja va primi anual 50 de mii de lei pentru dezvoltare.
• Fotbalul feminin: fiecare echipa care va participa in campionatul Moldovei va incasa in fiecare an cate 50 de mii de lei.
• Asociatia de fotbal - tenis va primi anual 50 de mii de lei pentru dezvoltare.
• Asociatia invalizilor de fotbal din Moldova va primi anual 50 de mii de lei pentru dezvoltare.
11. Premierea jucatorilor care vor fi convocati la echipa nationala cu prime de joc substantiale, echivalente cu cele de la nationalele mari ale Europei. Stabilirea obiectivelor majore pentru echipele nationale in fiecare ciclu preliminar. Echipa nationala este fata fotbalului nostru si de felul cum se prezinta nationala depinde imaginea in general a fotbalului moldovenesc pe arena internationala. De la infiintarea FMF, nationala Moldovei a fost tot timpul o echipa mica, care, cu mici exceptii, n-a reusit niciun success rasunator in Europa. A venit timpul ca nationala Moldovei sa aduca si rezultate, iar pentru asta e nevoie in primul rand de o schimbare de atitudine fata de cea mai importanta echipa a tarii. Pentru a initia aceste modificari e nevoie de schimbat atitudinea jucatorilor fata de nationala. Acestia trebuie sa joace pentru nationala asa cum o fac pentru cluburile la care activeaza. Timpurile s-au schimbat si doar cu patriotismul nu ajungi departe. De aceea, noi vom remunera jucatorii convocati la nationala la cel mai inalt nivel, ca ei sa simta ca sint apreciati si doriti aici. Sa stie ca se pot baza pe echipa nationala la fel ca la echipele de club la care evoluiaza.
12. Acordarea ajutorului material scolilor de fotbal particulare, asa cum ar fi Scoala Republicana de Fotbal. Aici incepe fotbalul mare si noi suntem datori so incepem de aici. Scolile de fotbal reprezinta viitorul fotbalului moldovenesc. De aceea FMF va acorda o mare importanta colaborarii cu scolile de fotbal si le va sustine atat material, cat si financiar. Fiecare scoala de fotbal afiliata la FMF va primi ajutor financiar in suma de 50.000 lei.
13. Alocarea de pensii pentru veteranii fotbalului, pensionarii, in valoare de 1500 lei lunar.
14. Asigurarea fiecarei Asociatii teritoriale cu un teren de fotbal mare, cu suprafata artificiala.
15. Alcatuirea unei liste cu membrii de onoare, in care sa fie inclusi cei mai reprezentativi oameni de fotbal din Moldova . “Membrii de Onoare” ai FMF sa aiba dreptul de a inainta cerinte ce tin de dezvoltarea fotbalului in Republica Moldova, sa aiba dreptul la vot, dreptul de a participa la Congresul FMF. In aceasta lista sa fie inclusi si toti presedintii FMF de pana acum. “Membrii de Onoare” sa fie desemnati de catre Adunarea Generala, la propunerea stafului administrativ FMF sau a membrilor afiliati.
16. Schimbarea Statutului FMF, astfel incat un presedinte sa nu aiba dreptul la mai mult de doua mandate.
17. Dezvoltarea de programe educationale si de training pentru toti participantii la fenomenul fotbalistic.
18. Dezvoltarea unei retele de centre regionale de pregatire pentru copii si juniori. Consolidarea sistemului de selectie si pregatire a tinerelor talente.
19. Dezvoltarea unui program profesionist si modern de marketing care sa asigure dublarea bugetului FMF pana in 2012.
20. Organizarea unor evenimente, precum “seara de adio pentru Radu Rebeja” sau alte meciuri demonstrative, de cea mai inalta calitate organizatorica, dar si ca prezenta.
21. Extinderea sistemului de licentiere a cluburilor, diferentiat, pe niveluri de performanta. Toate licentele de antrenori juniori ,B ,A , vor fi predate gratis.