Геннадий Олексич основал детско-юн...
3
  
Все контрольные матчи межсезонья к...
3
  
Озвучен финальный состав сборной М...
30
      Конкурс Ставки   Информер Медиа
   

Необъятный футбол
Блог Лаврентия Анищенко о забавном молдавском футболе
Об автореБлог  | Конференция

Portalul Moldfootball.com - sărbătoreşte aniversarea de 13 ani!
18 июля 2013, четверг

Săptămîna aceasta portalul Moldfootball.com a sărbătorit aniversarea de 13 ani!

O cifră impresionantă pentr un site sportiv într-o ţară atît de nesportivă, cu o piaţă de publicitate atît de slab dezvoltată ca Moldova. Tot ce a luat naştere ca un hobby, s-a transformat între timp în cel mai cunoscut şi mai vizitat site de fotbal din ţară, cu o echipă numeroasă de colaboratori. Între timp, la orizont au licărit şi s-au stins zeci de site-uri sportive şi fotbalistice, iar Moldfootball.com nu doar continuă să trăiască şi să progreseze, dar şi-a păstrat statutul de lider.

Este amuzant să-mi amintesc cum 13 ani în urmă rezultatele meciurilor din campionat erau publicate pe site abia peste 2-3 zile de la disputarea lor. Trebuia să aştept noua ediţie a ziarului Sport-Curier, de unde şi aflam rezultatele :) Bineînţeles fără a indica nici o sursă – de acest viciu al site-urilor micuţe, Moldfootball.com a sufeirt primii 5 ani de existenţă.
Primul design al site-ului, 2000-2003
Şi ar fi fost cel puţin în regulă dacă rezultatele ar fi fost publicate dimineaţa… Nu era să fie: Internetul conectat prin modem de la provider-ul Relsoft pentru suma nebună de 15 dolari pe lună se conecta la mine abia la ora 19:30 (o factură astronomică pentru telefonul mereu ocupat a cîte 7 bănuţi pe minut era prezentă fără întîrzieri la sfîrşitul lunii, şi la achitarea ei se ducea jumătate din salariul primit la Sport-Curier). Cu viteza melcului (3-4 кб/сек) informaţia se încărca pe site, unde era citită la început de către 20 de oameni zilnic, apoi de 100 şi abia peste cîţiva ani – 500 de vizitatori unici pe diurnă, un număr care îmi părea imposibil de impunător.

Acum cîteva sute de vizitatori pe diurnă poate aduna fiecare site din primele zile de la fondare. Însă atunci, cum îmi place mie să zic, era o altă eră a Internetului. Şi nu mă interesau nici atunci vizitatorii de o singură dată: tot efortul atunci şi acum este îndreptat spre reîntoarcerea vizitatorului. Aşa indicatori ca Vizitatori permanenţi, Vizitatori reveniţi, Indicatorul refuzurilor, portalul Moldfootball.com a fost şi rămîne a fi disciplinat la toate capitolele necesare structurării site-ului. În anul 2005 am apărat teza la universitate la tema site-ului meu (desigur, teza a fost scrisă de la început şi pînă la sfîrşit desinestătător, fapt care este o mare raritate printer studenţi). Mi s-a acordat nota… opt. Asta şi era de aşteptat, dacă membrii comisiei toată viaţa au predat doar Pascal, Си++ şi recent au învăţat lucrul în browsere, iar termenii amintiţi mai sus li se păreau cuvinte dintr-o limbă inexistentă? Aş fi doawnlodat ca fiecare din internet "Metodele criptografiei în Internet" şi cu asta, basta! :)

Nemijlocit pe domenul www.moldfootball.com site-ul s-a transferat abia în anul 2003, după 3 ani de la fondare. Marcel Moraru m-a convins că nu este prezentabil. Pînă atunci el era localizat pe hostingul gratis, foart uşor de memorizat (atenţie!): moldfootball.virtualave.net :) Nu e prezentabil oare? :) Mulţi dintre vizitatorii cu staj mai ţin minte cum la accesarea fiecărei pagini noi apărea publicitatea iritantă.

Designul site-ului, 2003-2007
Dar asta va fi mai pe urmă. Pentru moment Moldfootball.com este primul site, carea organizat o transmisiune text a meciului de peste hotarele ţării. A fost meciul amical dintre Azerbaijan şi Moldova în Baku (spre marele nostru regret 0:0). Cînd a mai fost şi asta… Iată atotştiutorul site oficial al FMF îmi spune, că a fost în martie 2001. Din Baku mă telefona atunci cu mesaje permanente Eugen Veretenikov. Atunci apropo, telefoanele mobile care au devenit o obişnuinţă acum, rareori puteau fi văzute la cineva, iar preţurile pentru discuţii erau chiar exagerat de mari. Da-da, e acel Veretenicov care este acum organizatorul celui mai mare turneu printre amatori Bemol Regions’ Cup, desfăşurat în varea aceasta pentru a patra oară. Atunci au şi fost puse bazele actualei colaborări dintre proiectele Moldfootball.com şi Bemol Regions’ Cup.

Vor urma şi alte inovaţii, care au văzut lumina zilei anume pe Moldfootball. Prima conferinţă-online (la răspunsurile suporterilor a răspuns chiar din Coreea de Sud, Ion Testimiţanu), primele transmisiuni video, primele bloguri şi conferinţe, primele rubrici personale şi emisiuni – toate nu le mai ţii minte să le enumeri. Nu ne-am oprit aici şi anul trecut am mai lansat un nou proiect – site-ul Divizia-A.md, careare deja un auditoriu stabil şi care oferă vizitatorilor multă informaţie exclusivă.

Vreau să-i felicit pe toţi cei care consideră portalul Moldfootball.com util şi interesant, cu existenţa sa în aceste vremuri dificile, în special în ţara noastră. Vreau să le mulţumesc tuturor vizitatorilor care ne urmăresc şi susţin, şi pe cei care ne critică, dacă critica este motivată desigur. Atragem atenţie la ea şi poate lent, dar ne corectăm :) Celorlaţi şi nu doar suporterilor de rînd, le-aş doti să nu facă concluzii pripite, pentru că explicaţia poate fi găsită foarte uşor şi deseori e alta decîtpare la prima vedere. Apropo, ieri am avut o discuţie cu unul dintre preşedinţii cluburilor din DN, la finele căruia pur şi simplu … ne-am înjurat. Absolut din nimic s-a iscat cearta. Seara, ne-am cerut scuze reciproc. Mi-am amintit de acest moment pentru că este mereu demonstrativ. Şi puteţi oricînd să-mi acordaţi orice întrebare în conferinţa mea (la întrebările din comentarii nu răspund – şi veţi primi un răspuns sincer).

Dar în primul rînd vreau să-mi felicit echipa – acei oameni, care ajută şi mă ajutau şi anterior să păstrez poziţiile de lider ale portalului Moldfootball.com. Vă sînt foarte şi foarte recunoscător. Un mulţumesc aparte lui Efim Peterbarg, care primul mi-a propus ajutor încă în anul 2000 şi m-a ajutat timp de cîţiva ani, pînă cînd nu a fost luat… în armata israeliană. Ce e rău pot uita, dar binele niciodată :)

Conducătorul portalului Moldfootball.com
Lavrentii Anişcenco


1:30 noaptea. O sîmbătă obişnuită pentru angajaţii Moldfootball.com

Комментарии
SCgfosQF       05:39 20.04.2016
Thanks alot - your answer solved all my problems after several days stnigglurg
Добавить комментарий
БЛОГИ
КОНФЕРЕНЦИИ

Мнение авторов блогов и конференций может не совпадать с мнением администрации сайта.


© Copyright "Молдавский футбол", Moldfootball.com, 2000-2016.
При использовании материалов сайта ссылка, а для он-лайн проектов - гиперссылка, обязательна!
Contacts: lavrentii@moldfootball.com